Újra a nemzetközi porondon

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /chroot/home/honvedsa/honvedsashegy.hu/html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/honvedsa/honvedsashegy.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /chroot/home/honvedsa/honvedsashegy.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /chroot/home/honvedsa/honvedsashegy.hu/html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /chroot/home/honvedsa/honvedsashegy.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /chroot/home/honvedsa/honvedsashegy.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /chroot/home/honvedsa/honvedsashegy.hu/html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
Szlovák Aranykesztyű Junior Torna
2010. máj. 27., csütörtök, 15.42.11

 

Farkas Józsefet a junior ökölvívó válogatott vezetőedzőjét kérdeztük a mögöttük álló sikeres Aranykesztyű Tornán szerzett tapasztalatairól.


Két edzőkollegával, Patkós Jánossal és  Gálos Tamással vittük ki a csapatot Nyitrára.

Kezdi a vezetőedző összefoglalóját.

A magyar bírói kart Gaál Tibor /AIBA/  úr képviselte, s egyben erősítette csapatunk kohézióját is.

Az induló csapat összeállításánál a 2010 évi utánpótlás Olimpia eredményeit, az ott nyújtott teljesítményt, felkészültségi fokot vettük figyelembe.

nyitra_2010_023_891_20100527153254_779.jpg

Az árvízi veszélyhelyzet miatt az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy az eredeti rendezőváros (Novi Mesto) kénytelen átadni a nemzetek közötti Torna megrendezését Nyitrának.

Szlovák vendéglátóink azonban mindent megtettek a Torna sikeres lebonyolítása érdekében, így a rendkívül jó vendéglátás mellett szinte törvényszerű volt a csapatunk eredményes szereplése.

Mivel a lengyel csapat visszalépett s így nem jelent meg a mérlegelési napon, a szlovákok indíthatták tartalék 2. számú csapatukat is. A mérlegelést s reggeli étkezést követő technikai értekezleten megtudhattuk azt is, hogy mi és a szlovák élcsapat csapat teljes gárdával (13 fővel) képviselteti magát, a csehek 12 fővel, míg a szlovákok tartalék csapata 9 fővel küzd. Így alakult ki a végleges indulók száma, 47 fő.

A Torna első napján győzedelmeskedők küzdhettek az aranyéremért, míg a 2 vesztes az ezüstért, aki egyik napon sem nyert mérkőzést az lett a negyedik helyezett, és érem nélkül távozhatott. Csapatunk jó szereplésének köszönhetően mivelünk ez utóbbi nem történt meg.

Sajnos 75 kg-ban Szigeti Patrik egyedül mért be, így küzdelem nélkül nyerhette meg a viadalt, pedig rendkívül jelentős lett volna az, hogy a közelgő EB előtt igazi nemzetközi tapasztalatokkal vértezze tovább magát. Próbáltam mérkőzést szervezni neki, de végül is ellenfele visszalépett.

Nagy öröm számomra, hogy mindenki a dobogóra állhatott!

Az első nap, szombaton délután négy órától kezdődtek a mérkőzések.

Az első magyar szorítóba lépőnk, Gálos Roland, igen megnyerően kezdett a szlovákok tartalék csapatának versenyzőjével szemben. Rögtön az elején kitűnt, hogy Roland érettebb, és képzettebb versenyző. Bár Spacek Lukas viszonylag jól állta a meneteket, senki sem csodálkozhatott Roland 21 pontos győzelmén (21:0). Másnap a csehek 46 kg-os bajnokával Bradac Stanislavval már sokkal nehezebb dolga volt Rolandnak, de azt is megoldotta (1:1, 6:6, 9:7). Roland kissé enerváltnak tűnt, és ütésskálájából szinte teljesen elveszett a felütés. Talán ezért is ítélhették túl szorosnak a mérkőzését. Nálam és csapatunk tagjainál egyértelmű volt, azonban a  9:7-es végeredmény remélem figyelmeztette öklözőinket arra, hogy a három menet egyetlen pillanatában sem szabad kiengedni!Számomra Dányi Norbi volt az utánpótlás-olimpia egyik meglepetés embere.

nyitra_2010_005_73_20100527153254_292.jpg

E Tornán sem csalódhattunk benne! Két hatalmas küzdelemben érdemelte ki nem csak a súlycsoportjának elsőbbségét, de a torna legjobb külföldi versenyzőjének külön tiszteletdíját is! Az első napon cseh ellenfelét 10:4-es pontarányban, míg a döntőbe jutott elsőszámú szlovák versenyzőt 16:2-es különbséggel lépte túl.Rendkívül kellemetlenül nyurga, hosszúkezű ellenfelet kapott a cseh Weiderman Mário személyében 50 kg-os versenyzőnk Júdás Norbert. Bár 4:3 arányban alul maradt, mégis gratulálhattam neki, hiszen akaratával, hozzáállásával megnyerte bizalmamat. A jövő emberének tartom. Mivel itt csak 3 induló volt, sajnos már a harmadik helyért nem kellett küzdenie Robinak, pedig jó lett volna, ha lehetőséget kap még rutinszezésre !

A kecskeméti Herczeg Norbi 52 kg-ban az első nap sajnos kikapott 12:4 arányban a szlovák Zátorsky Mihael ellenében. Bár kitűnő lábmunkával, és védekező technikájával tűnt ki, valahogy mindig lemaradt a befejező akcióiról. A pontkülönbség eltúlzott volt, talán egy-egy pont volt menetenként a reális, de tényleg volt már jobb időszaka Norbinak. A második nap aztán rendbe szedte magát és 10:3-ra győzött a harmadik helyért folytatott küzdelmében.

Bogdán Tibor igen nehezen „gyűrte le” az első napon cseh ellenfelét Pitra Stefánt (15:14). Meg is intették tenyeres ütések miatt, s ez azt hiszem szétszórtsága miatt következett be. A következő mérkőzésén azonban feledtetett mindent, hiszen Bölöcskei Csabát szlovák elsőszámú ellenfelét összeszedett, érett ökölvívással győzte le 8:6 pontarányban.

nyitra_2010_088_24_20100527153254_866.jpg

 

 

Herceg Erik ( 57 kg) rögtön az első napon bizonyította a magyar keménységet. Az első menete végén egy jól időzített, felütés és horog határán kivitelezett balost helyezett el szlovák (Kovács Stefan) ellenfelének bordájára, aki ettől az ütéstől képtelenné vált a folytatásra. Sajnos a döntőben 10:3 arányban alulmaradt Babiak Juraj (szlovák) ellenében. Megbeszéltem a mérkőzése után vele és klubjának vezetésével, mit is várok az EB előtti időszakban tőle és meggyőződésem, hogy eredményes további ökölvívást láthatunk tőle.

60 kg-ban Horváth Richárd a szlovákok elsőszámú versenyzőjét Rácz Róbertet gyönyörű, technikás öklözéssel lepte meg, így 8:4 arányú győzelmének ünnepelhettünk. Másnap azonban 4:7-re kikapott a szlovákok másodszámú versenyzőjétől, e vereség azonban semmiképp nem volt reális, azonban tény, hogy nagyobb erőbedobással kell egy döntő mérkőzésen harcolni. Azt gondolom, hogy mivel első mérkőzése alapján számíthatott a torna legtechnikásabb versenyzőjének tiszteletdíjára, a vereségét e lehetőség terhe is előidézhette.

Szilvai László /63 kg/ bár csapatunk legeredményesebb versenyzőjének ítélem meg, nehezen kezdett. Ki is kapott Ferdinand Mikulastól 9:5 arányban. Rendre megelőzték minden akcióját, és átütőerő sem kísérte a repertoárját. Aztán másnap, mint akit kicseréltek hozta a régi, „érett” formáját, cseh ellenfelét 1:6 arányban legyőzte. Az igazság az, hogy Szilvai Laci zárt, határozott stílusával, kemény, változatos ütőtechnikájával ellenfelei nem igazán képesek felvenni a versenyt. A KSI frontembere, Schull Dániel e torna legjobb ökölvívója ellenébe lépett az első napon szorítóba. A szlovák Zöld Tamás rutinos, és kemény ellenfél volt. A 6.5-ös vereség azt hiszem sok mindent elárul a küzdelem nagyságáról és a tétről. Dani talán csak az elején nem volt partiban a szlovákkal, de a végére már mindannyian győztesnek hihettük. Jó mérkőzésen maradt alul. Másnap nem is állt ki a szlovákok tartalék csapatának versenyzője ellene!A 70 kg-os Kontra Csaba az első napon a harmadik menet végére feladásra kényszerítette ellenfelét a szlovák Herceg Danielt. A döntőben az érettebb, felkészültebb szlovák (Kovács Patrik) sem bírt Csabával. Csaba minden helyzetben jobb volt ellenfelénél. 7:3-as győzelme teljesen jogos volt. 80 kg-os versenyzőnk Sarkadi Lajos is feladásra kényszerítette egyetlen ellenfelét, aki a második menetre már nem is jött ki. Zártan, állandó közelharcra kényszerítette a szlovák Tóth Viktort, aki az első menet végére teljesen elkészült erejével. Tallósi Ignác szupernehézsúlyban a szlovák Svoren Radovan ellen lépett az első napon szorítóba, és hatalmas küzdelemben bizonyult jobbnak 4:3 arányban.

nyitra_2010_084_469_20100527153254_70.jpg

A másik ágon a hatalmas ütőerejű cseh versenyző, Ohradka David került a döntőbe, miután kiütötte a szlovákok élversenyzőjét. Óvatosságra intettük Ignácot, és egy jó helyt állásban bízva küldtük a döntő napján szorítóba. Bár 9:1-re kikapott, bebizonyította rátermettségét, küzdeni tudását. Végig Partiban tudott maradni ellenfelével, és nagyon is színesen, ügyes fordulatokkal fűszerezte ezt a nehéz mérkőzést Ignác. Ha összegzésre kérnének fel, e tornán nyújtott teljesítmény alapján bizakodó lennék, hiszen elsősorban a közelgő EB tükrében figyeltük  edzőkollegáimmal versenyzőinket Megnyugtató, hogy versenyzőink magatartásukkal pozitív értelemben hívták fel magukra a figyelmet. A csapatszellem példaértékű volt. Pontosan, felkészülten érkeztek a versenyre, és a verseny alatt is tartották ezt a rendet. Technikai vonatkozásban is egységes a csapatunk. Hiányosságok csak a fáradás következtében jelentkeztek egy-két felnövekvőnknél. Nagyobb súlyokban még a lábmunka kissé hiányos, így egyes versenyzőknél hangsúlyosabb képzésre szorul Az utóbbi időszakban egyre többen nem fordítják rá az öklüket a horogütéseknél, ezért gyakran tenyeres miatti figyelmeztetésben részesülünk. Ezt orvosolni nagyon nehéz, mert egy rossz felfogás, vagy inkább „divat” azt diktálja, menő így ütni, holott anatómiai és erődinamikai tény az, hogy az ütőerő is és a lehetséges (elérthető) találati felületek aránya-nagysága is eltörpül a hagyományos tenyérlefordított horogütéssel szemben. Versenyzőink általános és speciális kondícióját is árgus szemekkel figyeltük!Mivel az utánpótlás olimpia utáni időszak általában az iskolai elfoglaltságokat, és az ott szerzett lemaradásokat kellett pótolni kiemelt versenyzőinknek is, e téren kisebb hiányosságokat tapasztalhattunk.

nyitra_2010_080_284_20100527153254_929.jpg

A következő hetekben hangsúlyosabb, erőnléti edzések szükségesek (klubok feladata), a közelgő Tatai tábor viszont a speciális (kesztyűs edzések) erőnlét megalapozását szolgálja majd. Szerencsére a kiemelt versenyzőink megfelelően motivációkat, feladatorientáltságot hoztak magukkal az őket készítő klubokból. Ezt a motiváltságot kell továbblendíteni az EB előtti felkészülési ciklusban. A taktikai készségük csiszolása is ez időszak feladata lesz. Rendkívül bizakodó és nyugodt vagyok, hiszen csapatunk e Tornán 22 mérkőzésből 15 győzelmet és 7 pontozásos vereséget hozott. Versenyzőim a kapott és szerzett ütések pont arányát tekintve is pozitív képet hoztak (129:101), ám ha még a 4 idő előtti győzelmünket is latba veszem valamint a 6 arany 3 ezüst 4 bronz medált, szavakat sem találok! A 2010 évi Szlovák Aranykesztyű Junior Ökölvívó Tornán induló versenyzőink eredményei:

Gálos Roland      1995.05.26.                         Felsővárosi ÖSE Baja       46                                          I. hely

4 induló 2 mérkőzés

2 győzelem

Danyi Norbert                      1995.02.22           Honvéd Sas-hegy SE         48                                           I. hely

4 induló 2 mérkőzés

2 győzelem + a Torna legjobb külföldi ökölvívójának választották

Júdás Róbert                        1994.10.13.  Ring Sport Club Kaposvár      50                                            III. hely

3 induló, 1 mérkőzés

1 vereség

Herczeg Norbert  1995.01.09.                         KSC                      52                                            III. hely

4 induló, 2 mérkőzés

1 vereség, 1 gy.

Bogdán Tibor                      1995.10.23.                         MTK                     54                                           I. hely

4 induló, 2 mérkőzés

2 győzelem

Herczeg Erik                         1995.01.03.          Szolnoki MÁV-SE               57                                            II. hely

4 induló, 2 mérkőzés

1 győzelem, 1 vereség

Horváth Richárd  1994.09.10.  Ring Sport Club Kaposvár      60                                             II. hely

4 induló, 2 mérkőzés

1 győzelem, 1 vereség

Szilvai László                       1994.03.20.                         NYVSC                 63                                           III. hely

4 induló, 2 mérkőzés

1 vereség, 1 győzelem

Schull Dániel                        1995.01.24.                         KSI                        66                                          III. hely

4 induló, 1 mérkőzés

1 vereség, 1 mérk. nélküli győzelem

Kontra Csaba                       1994.05.01.                         DVSC                   70                                                I. hely

4 induló, 2 mérkőzés

 2 győzelem

Szigeti Patrik                        1994.06.04.          Parthus  Sportegyesület    75                                               I. hely

Egyedüliként mért be

Sarkadi Lajos                       1994.01.01.          Soproni „Gyevát” SE                       80                                I. hely

2 induló, 1 mérkőzés 1 győzelem

Tallósi Ignác                        1994.10.27.          Honvéd Sas-hegy SE                         +80                          II. hely

4 induló, 2 mérkőzés 1 győzelem, 1 vereség

22 mérkőzés: 15 győzelem, 7 pontozásos vereség

129:101 a magyar versenyzők szerzett és kapott  össz-pontaránya

+4 RSC. győzelem

6   I.

3  II. helyezés

4 III.

 

Írta: Szakos József

Fotó: Farkas József

Események

« 2024.06. »
HétKedSzeCsüPénSzoVas
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930